Lätt Lasagne
En lasagne behöver inte flyta i flott och drunkna i grädde för att vara saftig och god. Här är min nyttigare variant på den goda maträtten med keso, morötter och lättost. Njut den tillsammans med en sallad.
Ingredienser
Köttfärssås
- 1 kg nötfärs
- 1 burk passerade tomater (400-500 g)
- 1 dl tomatpuré
- 1 burk keso mini
- 1 stor gul lök
- 5 st vitlöksklyftor
- En skvätt olivolja
- Salt
- Svartpeppar
- Spiskummin
- Paprikapulver (stark)
- 1-2 msk oxfond
- 150 g västan 5% (eller annan fettsnål ost)
- Lasagneplattor (fiber)
Bechamel
5 dl sojamjölk
1 dl lätt matlagningsgrädde (4%)
1,5 msk smör
1,5 msk vetemjöl
Muskotnöt
Peppar
Salt
Gör så här
Köttfärssås
- Finhacka löken
- Fräs köttet tillsammans med löken i en panna med olja tills det blir brynt.
- Pressa i vitlöken och ha i tomatpurén, krossade tomater, keso och oxfond.
- Smaka av med salt, nymalen svartpeppar, spiskummin, och paprikapulver.
- Låt alltsammans puttra i 30-40 minuter. Gör under tiden bechamelsåsen.
Bechamelsås
- Smält smöret i kastrull och pudra över mjölet.
- Blanda i mjölk och grädde och rör om med en visp så att mjölet löser sig i smöret ordentligt.
- Låt sjuda sakta i 5-10 minuter.
- Ha i lite av den rivna osten (ca 1 dl)
- Smaka av med salt, peppar och några drag på muskotnöten.
Montering
- Ta en ugnsform och smörj med lite olivolja
- Lägg ett lager plattor i botten.
- Varva med ett lager sås och ett lager med köttfärs.
- Fortsätt tills alla plattor är slut och avsluta med ett sista lager av köttfärsås, bechamel samt ost.
- Sätt in i ugnen och grädda i 20-30 minuter i 200 grader.