En smak av livet

Mat. Hälsa. Träning. Resor. Hit och dit och så vidare…

Lätt Lasagne

En lasagne behöver inte flyta i flott och drunkna i grädde för att vara saftig och god. Här är min nyttigare variant på den goda maträtten med keso, morötter och lättost. Njut den tillsammans med en sallad.

Ingredienser

Köttfärssås

  • 1 kg nötfärs
  • 1 burk passerade tomater (400-500 g)
  • 1 dl tomatpuré
  • 1 burk keso mini
  • 1 stor gul lök
  • 5 st vitlöksklyftor
  • En skvätt olivolja
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Spiskummin
  • Paprikapulver (stark)
  • 1-2 msk oxfond
  • 150 g västan 5% (eller annan fettsnål ost)
  • Lasagneplattor (fiber)

Bechamel

5 dl sojamjölk
1 dl lätt matlagningsgrädde (4%)
1,5 msk smör
1,5 msk vetemjöl
Muskotnöt
Peppar
Salt

Gör så här

Köttfärssås

  1. Finhacka löken
  2. Fräs köttet tillsammans med löken i en panna med olja tills det blir brynt.
  3. Pressa i vitlöken och ha i tomatpurén, krossade tomater, keso och oxfond.
  4. Smaka av med salt, nymalen svartpeppar, spiskummin, och paprikapulver.
  5. Låt alltsammans puttra i 30-40 minuter. Gör under tiden bechamelsåsen.

Bechamelsås

  1. Smält smöret i kastrull och pudra över mjölet.
  2. Blanda i mjölk och grädde och rör om med en visp så att mjölet löser sig i smöret ordentligt.
  3. Låt sjuda sakta i 5-10 minuter.
  4. Ha i lite av den rivna osten (ca 1 dl)
  5. Smaka av med salt, peppar och några drag på muskotnöten.

Montering

  1. Ta en ugnsform och smörj med lite olivolja
  2. Lägg ett lager plattor i botten.
  3. Varva med ett lager sås och ett lager med köttfärs.
  4. Fortsätt tills alla plattor är slut och avsluta med ett sista lager av köttfärsås, bechamel samt ost.
  5. Sätt in i ugnen och grädda i 20-30 minuter i 200 grader.

Single Post Navigation

Lämna en kommentar