En smak av livet

Mat. Hälsa. Träning. Resor. Hit och dit och så vidare…

Julig Quinoagröt

Jag åt Quinoagröt för första gången när jag gick Inkaleden i oktober. Det är en proteinrik gröt som är nyttig, mättande och god.

Kort om Quinoa: det innehåller mycket och fullvärdigt protein, bra fetter med bland annat en hel del omega 3, massor av mineraler och vitaminer som Zink, B-vitamin, kalcium, järn, kalium, E-vitamin och fosfor.Det är ett ypperligt alternativ till kolhydratkällor som pasta, ris, potatis eller bröd.  Quinoa är ett frö från en ört. Den är släkting till spenaten och rödbetan och innehåller inget gluten.

Den här gröten blev godare än den på inkaleden 🙂 kardemumman och kanelen ger julstämning nu när första snön har fallit över Stockholm… Detoxen rullar på och egentligen ska man undvika salt, men en liten nypa kan väl inte skada? Jag svettades ju ihjäl på Bikram…

Ingredienser 1 port.

  • 2 dl sojamjölk
  • 1 dl quinoa
  • kardemumma, kanel, salt
  • 1msk chiafrön
  • valfria frukter och bär. Jag tog frysta hallon och blåbär

Gör så här:

  1. Koka upp quinoa med sojamjölk och vrid sedan ner till ”puttervärme”. Tillsätt samtliga kryddor (var inte försiktig, quinoa kräver smaker)
  2. Låt puttra tills all mjölk kokat in. Om du tycker att det är för hård quinoa fortfarande, tillsätt då lite vatten.
  3. Häll i bär och chiafrön
  4. Rör om någon minut.
  5. Servera toppad med valfria frön och nötter.

Single Post Navigation

Lämna en kommentar