En smak av livet

Mat. Hälsa. Träning. Resor. Hit och dit och så vidare…

DUMPLINGS med dubbla såser och falsk spicy papaya sallad

Hej å hå! Jag lyckades med mitt tappra dumpling-making!

Det var verkligen inte så svårt när man väl fick kläm på det och det är en rolig maträtt där man om man vill kan involvera gästerna också. När degen och fyllningen väl är gjorda går det supersnabbt att kavla, göra rundlar, kludda ut smet, trycka ihop och koka.

Skärmavbild 2012-12-11 kl. 21.52.56

IMG_1195 IMG_1189Ingredienser

4 pers

  • 1 fläskfilé
  • 1 köttbuljong
  • 5 msk kinesisk soja
  • 2 cm ingefära
  • 1 röd chili
  • 1/2 grön chili
  • 1 citron
  • 1/3 purjolök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk Tamari

Deg:

  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 dl bovetemjöl
  • 2 dl vatten

Falsk Spicy Papaya sallad

  • 500 g vitkål
  • 2 st vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 st röda chilifrukter, hackade
  • 1 msk fisksås
  • 1 msk sesamolja
  • 1 lime
  • 2 nävar jordnötter, finhackade
  • körsbärstomater
  • svartpeppar, färskmalen
  • ev. 10 st stringbeans, strimlade (jag  glömde köpa det och det blev lika bra utan…)

Dipsås

  • 3-4 msk kinesisk soja
  • 1 msk sesamolja
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1,5 cm ingefära (finhackad)
  • två nypor sesamfrö
  • 3 cm purjolök (strimlad)

Jordnötssås

  • 1 dl jordnötter
  • 3-4 msk soyamjölk
  • 2 tsk röd curry

GÖR SÅ HÄR:

Fyllningen:

  1. Bryn fläskfilén snabbt i panna på sidorna
  2. Lägg fläskfilén i tjockbottnad kastrull med buljongvatten och låt koka tills den är genomkokt- Låt svalna
  3. Hacka den avsvalnade fläskfilén i minismå bitar (kan även använda mixer)
  4. Gör marinaden genom att blanda soja, citronsaft, chili, vitlök, ingefära, salt & peppar i ett glas
  5. Lägg de små bitarna i en tät plastpåse och häll på marinaden
  6. Låt marinera i kylskåp 1 dygn. Massera gärna då och då (kläm och mosa påsen)
  7. dag2 häller ni på purjolöken på morgonen och låter färsen fortsätta marineras (fortsätt kläm och mosa påsen)

Degen:

Mät upp mjölet i en bunke och tillsätt KALLT vatten lite i taget. Rör runt. Tillsätt lite mer vatten, rör runt. Fortsätt tills du har en smidig deg som inte klibbar. Täck med en fuktig kökshandduk, och låt vila i kylen under tiden som du förbereder såsen och falska papaya salladen.

Såsen:

Blanda alla ingredienser till sojasåsen i en liten skål

Jordnötssås: mixa alla ingredienser med stavmixer och avväg med sojamjölk om konsistensen är för hård respektive för lös.

Degplattor:

  1. Ta ut degen ur kylen och knåda i ca 5 minuter.
  2. Dela degen i fyra delar. Ta ut en del för kavling, övriga ska ligga kvar under den fuktiga duken.
  3. Kavla ut degbiten till en stor tunn platta. Med ett glas ca 9×9 cm, skär ut cirklar i degen.
  4. Lägg ca 1 msk av fyllningen i mitten av cirkeln och vik ihop.  Fortsätt så tills all deg är slut.

Koka upp en stor kastrull med vatten. Häll i några dumplings i vattnet. När dumplingarna flyter upp till ytan låt de koka i ytterligare 5 minuter. Ta upp en dumpling och kolla så den är genomkokt. Ta upp de kokta dumplingarna ur vattnet och häll i nästa sats.

Om ni vill kan man göra gyoza genom att steka dem snabbt i het panna med olja på ena sidan. Blev supergott!!!

 

 

Single Post Navigation

Lämna en kommentar