En smak av livet

Mat. Hälsa. Träning. Resor. Hit och dit och så vidare…

Koreanska pannkakor

Min absoluta favvo-rätt på restaurangen East är koreanska pannkakor. Jag ville därför prova att göra egna pannkakor. Det kändes till en början som en omöjlig utmaning att anta. Men ack så fel jag hade! Det var riktigt smidigt och lätt att göra. Den här rätten är en riktigt trevlig bjudrätt! Alla får toppa sin pannkaka efter tycke och smak och man gör middagen till en trevlig kreativ verkstad. Det är lite som tacos och kan varieras i det oändliga. Vad gillar du för topping? Groddar? Mynta? Heta räkor? Men ta det för sjutton! Här är mitt serverings förslag: Lägg en varm pannkaka på varje tallrik. Lägg ett berg med grönsaker, koriander, hackade jordnötter och strimlad kyckling på ena halvan. Ringla över sås och vik över den andra pannkakshalvan. Toppa med ytterligare några skedar sås. Enjoy!

IMG_1498

3 port.
5-6 pannkakor

  • 2 dl rismjöl (vanligt vetemjöl eller bovetemjöl funkar lika bra det med)
  • 2 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk gurkmeja (för den fina färgens skull)
  • en gnutta cayennepeppar
  • 1/3 röd chili
  • 4 dl sojamjölk light
  • 1/2 zucchini
  • 1 msk kokosolja+ kokosolja att steka i

Sås:

  • saft från 1 citron
  • 1 ½ msk sesamolja
  • 1 msk muscovadosocker
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1-2 msk soja
  • 2 tsk riven färsk ingefära
  • ½ röd chili, finhackad
  • 1-2 vitlöksklyftor, riven
  • ½ tsk salt

Fyllning:

  • ca 300g strimlad kyckling stekt i soja och sweet chilisås
  • 1 stor morot, skalad
  • 1 avokado
  • 1 gurka
  • 1/2 purjolök
  • cocktailtomater
  • färsk koriander
  • hackade jordnötter

Gör så här:

  1. Börja med smeten. Blanda ihop alla ingredienser i en stor skål, tillsätt sist den rivna zucchinin och hackade chilin.
  2. Smeten ska vara relativt tunn, som grädde. Låt smeten vila under tiden du förbereder resten
  3. SÅSEN: vispa ihop samtliga ingredienser. Låt dra i minst 10 minuter.
  4. Stek strimlad kyckling i soja och sweet chilisås
  5. Förbered grönsakerna. Hyvla moroten i tunna remsor med en potatisskalare eller skär dem i tunna stavar. Skiva purjolöken diagonalt.
  6. När allt det andra är på plats och du är redo att servera pannkakorna, värm en stekpanna med en klick kokosolja (ca 1 msk) smält oljan och häll oljan i pannkakssmeten.
  7. Tillsätt liten liten klick kokosolja och häll en skopa (ca 1/5-1/6) av smeten i mitten av en het panna. Virvla runt pannan så att smeten täcker hela botten.
  8. När undersidan har blivit gyllenbrun och sidorna knapriga vänd pannkakan och grädda den andra sidan.

IMG_1490IMG_1496IMG_1499

Som ni noterar använde jag rismjöl i min pannkakssmet, but why undrar ni säkert? Jo, rismjöl är en fiffig produkt som framställs genom malning av skalat, långkornigt ris. Det är glutenfritt och kan ätas av alla. Rismjöl innehåller något fler kalorier än vanligt vetemjöl men man slipper som sagt det mindre hälsosamma gluten. Dessutom gör rismjöl koreanska pannkakorna frasiga och fina.

IMG_1493

Single Post Navigation

En tanke på “Koreanska pannkakor

  1. Petra Grönlund skrev den :

    Åh tack för receptet. Jag satt faktiskt på East och åt de gudomliga pannkakorna när jag hittade ditt recept. Ska prova att laga det idag.
    Kram p

Lämna en kommentar