En smak av livet

Mat. Hälsa. Träning. Resor. Hit och dit och så vidare…

Vitlök och citron rostade kikärtor

Det här receptet är en modifiering av min favoritblogg lillamatderivéns recept. Hon har använt rosmarin och citron. Det låter ju också hur gott som helst! Det visar ju på hur bra de här snacksen är! Man kan variera dem i all oändlighet!!

IMG_1487

En liten skål

  • 1 förpackning kikärter, avsköljda och avtorkade
  • 1 msk olivolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • en gnutta chipotle pulver (rökt paprika)
  • 1 tsk flingsalt
  • rivet citronskal från en citron

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 220° värme både över och under.
  2. Häll ut alla kikärter på en ugnsplåt i ett lager.
  3. Sätt in i ugnen och rosta i ca 10 minuter. Skaka pannan och rosta i ytterligare 10-12 minuter, kikärterna ska nu börja bli torra. Titta till ärterna så att de inte bränns vid.
  4. När kikärtorna är i ugnen förbereder du smakoljan. Börja med att hälla i alla ingredienser i en liten skål. Tillsätt pressad vitlök. Blanda väl.
  5. Tag ut kikärtorna efter 10+10-12 minuter
  6. Häll försiktigt ner kikärterna i en skål och häll därefter på örtoljan. Blanda tills bönorna är jämnt täckta.
  7. Häll tillbaks kikärtorna på plåten och ställ in i ugnen i ytterligare 5 minuter. Stäng av värmen när 5 minuter gått och låt dem stå i ugnen i ytterligare 20 min.
  8. Låt svalna innan du serverar dem.

Så himlans lätt och gott snack! Kan även serveras i sallader eller soppor för lite nyttig crunch!

IMG_1485KIKÄRTOR är nyttigt, de  innehåller massor av kostfiber, proteiner och olika mineraler. Det nyttigaste är att köpa torkade kikärtor som man kokar själv, men näringsvärdet vad det gäller konserverade kikärter på burk eller färdigkokta lär inte vara nämnvärt sämre.

Undersökningar har visat att kikärtor är mycket mättande. Deltagarna i en undersökning visade sig ha ett mindre sug efter skräpmat och godis, samt fick i sig mindre kalorier överlag när de åt kikärtor. Kikärtor är, liksom andra bönor, en mycket bra källa för fibrer. Två portioner ger hela dagsbehovet av fibrer. Till och med små mängder kikärtor i kosten kan förbättra insulin– och blodvärdet på bara en vecka (sägs det). Kikärtor har följande positiva effekter på hälsan: de reglerar aptiten, är bra för tarmarna och blodsockret och innehåller en unik uppsättning antioxidanter som bland annat skyddar hjärtat, lungorna och nervsystemet.

Så, vad väntar ni på? Gå nu och gör en sats så ni kan byta ut era chips och transfetter mot lite nyttigare snacks till fredagsmyset!

Single Post Navigation

Lämna en kommentar