En smak av livet

Mat. Hälsa. Träning. Resor. Hit och dit och så vidare…

Semlor – med en lite nyttigare twist

Har någon missat att det är  semmeldagen idag? Då hör det till att smaska på en semla, oavsett om man gillar det eller ej.

Ni må tycka att ”ska man äta semla så ska man äta en riktig semla och inte en nyttig version” men varför äta en semla som är mindre god och innehåller mer fett och kolhydrater? Det verkar dumt tycker jag. Därför har jag här gjort en lite nyttigare variant där jag bytt ut lite av sockret mot honung, och som vanligt min favvo 20%-iga vispgrädde. De blev FABULÖSA! Luftiga och fluffiga, inte ett dugg torra. MUMS säger jag bara!

IMG_1545Ingredienser för 20 små semlor:

  • 50 g smör
  • 0,7 dl + 3 dl sojamjölk light
  • 50 g jäst
  • 1/2 tsk salt
  • 1 msk kardemummakärnor
  • 1/2 dl socker
  • 3 msk honung
  • 1 ägg
  • 2 dl fiberberikade havregryn
  • 7 dl dinkelsikt
  • 3 msk chiafrön

Fyllning:

Lättgrädde

Dekoration: Florsocker

Mandelmassa: Vill man inte köpa färdig kan man lätt göra den själv genom att mixa

  • 250 g skållad sötmandel
  • 1 dl strösocker
  • 1-2 msk honung
  • lite sojamjölk (späd till lagom tjocklek)

Gör så här:

  1. Lägg 3 msk chiafrö i blöt i 0,7 dl sojamjölk. Ni kommer märka att det bildas ett geléaktigt hölje kring fröet och det blir som en massa. Det gör brödet saftigt och kan i viss mån fungera som komplement till smör.
  2. Mixa fiberberikade havregryn till havregrynsmjöl. Blanda i dinkelmjölet.
  3. Mortla kardemummakärnorna till lagom storlek.
  4. Smält smör i en kastrull och tillsätt sojamjölk. Värm till 37 grader (fingervarmt). Smula jästen i en bunke och häll på lite av den varma bladningen. Rör tills jästen har löst sig. Tillsätt resten av vätskan, kardemumma, honung och ägg. Blanda ihop.
  5. Rör ner mjölblandningen i degen lite i taget. Knåda degen tills den är jämn och släpper kanterna på bunken. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter.
  6. Sätt ugnen på 250 grader. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta degen smidig. Tillsätt mer dinkelsikt om degen är lös. Forma till runda bullar och lägg på en bakplåtsklädd plåt. Låt bullarna jäsa på plåten i 20 minuter.
  7. Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i ca 7 minuter.

Skär av ett lock på varje bulle och gröp ur en del av inkråmet och blanda det med mandelmassan. Lägg fyllningen i bullarna och lägg på en klicka lättgrädde över. Toppa med locket och strö lite florsocker över. TIPS: Jag skar mina lock som hjärtan då det snart är alla hjärtans dag också 🙂

IMG_1534IMG_1543

Single Post Navigation

En tanke på “Semlor – med en lite nyttigare twist

  1. Pingback: Nyttiga semlor | En smak av livet

Lämna en kommentar