Kalljästa morgonfrallisar
Har du också ont om tid men vill njuta av nybakat bröd till frukost? Då måste du testa dessa lättlagade frallisar!
Kalljäst deg är en deg som ställs att jäsa i kylskåpet vilket kräver en längre jästid. På detta sätt utvecklas en tydligare smak. Nästa dag formas bröd som jäses och gräddas som vanligt. I princip kan alla degar kalljäsas
20 st
- 1 dl linfrö
- 1 dl solrosfrö
- 2 dl bovetegröt
- 5 dl grahamsmjöl
- 3 dl vetemjöl
- 6 dl kallt vatten
- 25 g jäst
- 1 msk olivolja
- 2 tsk salt
- Sesamfrön att toppa med
Gör så här:
- Koka bovetegröten och låt svalna
- Smula jästen i en bunke, tillsätt vatten och rör runt tills jästen smälter, tillsätt olja.
- Tillsätt bovetegröt och mjöl och arbeta ihop ordentligt, tillsätt salt mot slutet. Låt degen jäsa i kylskåp över natten i 10-12 timmar.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Baka ut degen i små runda bullar, pensla på vatten och strö över sesamfrön. Låt jäsa på plåten i ytterligare 30 minuter.
- Grädda bröden i ca 8-10 minuter.
Pingback: Brunch time « En smak av livet