En smak av livet

Mat. Hälsa. Träning. Resor. Hit och dit och så vidare…

Pulled pork

Länge leve långkoket! Det är härligt att laga en riktigt rejäl måltid på helgen, man känner att köttet fått ta den tid det behöver för att plocka upp alla gottiga smaker och doften från en sakta puttrande gryta är svårslagen. Pulled Pork är en fruktansvärt god och enkel rätt. Gör gärna lite extra så du har i kylen att mumsa på under veckan. Pulled pork kan njutas på en  mängd olika sätt. På en smörgås med rödlök, avokado och salsasås, en pulled pork sallad med cocktailtomater, vitlöksstekta champinjoner eller varför inte Texas style med tortillas, sallad, bönor, toppat med majs, marinerade bönor, salsa, avokado och gräddfil.

Du behöver en tjock emaljgryta med lock, men du kan också använda lergryta.

IMG_1606Du behöver:

  • 1 kg fläskarré
  • 3 msk rökig BBQ-sås
  • 1 stor gul lök
  • 4 klyftor vitlök
  • 2 msk oxfond
  • 2 msk tomatpuré
  • 1/2 dl ketchup
  • 1/2 röd chili
  • 1 rökt chili (chipotle)
  • ½ dl vatten
  • 1 msk farinsocker
  • 1 tsk mald koriander
  • 1 msk mald spiskummin
  • 1 msk whisky

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 125 grader
  2. Lägg köttet i botten av en tjockbottnad emaljkastrull med lock eller lergryta.
  3. Skala lök och vitlök och skiva tjockt.
  4. Blanda alla övriga ingredienset till en smet och bred på köttet.
  5. Placera lök och vitlök ovanpå karrén.
  6. Ställ in köttet i ugnen och låt stå i ca 4 timmar. Efter ca en timme petar du ner löken så att den hamnar i botten av kastrullen.
  7. Titta till grytan då och då så att det inte bränner fast, slå på vatten om det behövs.
  8. Måste du lämna köttet utan tillsyn är det bra att slå lite vatten i botten innan, så att det inte bränner vid.
  9. Smaka av köttet efter 3 timmar och om du vill så tillsätt mer spiskummin, koriander, salt, peppar och vitlök.
  10. Ta ut grytan när köttet är så mört att det faller isär när du drar på det med en gaffel. Låt svalna något. Mosa och luckra upp köttet genom att dra i det med en stor gaffel. Blanda med såsen. Smaka av med lite mer whisky, spiskummin och chili om det behövs.
  11. TIPS: Köttet blir om möjligt ännu godare om det får stå till sig i såsen över natten. Värm eller ljumma köttet före servering.

IMG_1605

Single Post Navigation

Lämna en kommentar