En smak av livet

Mat. Hälsa. Träning. Resor. Hit och dit och så vidare…

Fiskfärsbiffar med varm asiatisk sallad

Tidigare hade jag absolut noll inspiration till fiskrätter. Nu är det konstigt nog precis tvärt om. Jag cravar fisk i stora mängder och sitter och dagdrömmer om olika varianter jag kan tillaga. Om man som jag jobbar heltid så finns inte mycket tid eller ork att stå framför pannorna flera timmar. Den här rätten passar perfekt för dig med ett pressat tidsschema, den tar inte mer än 30 minuter att tillaga och är både nyttig och KANONGOD! Jag toppade rätten med en halv avokado och den skapade balans i smakerna

IMG_16154 port.

Fiskbiffar

  • 400 g vit fisk
  • 200 g lax
  • 1 ägg
  • 1 gul lök, hackad
  • 2 msk matlagningsgrädde 4%
  • 1 lime, skal och juice
  • ca 1/2 färsk röd chili, finhackad
  • 1 bit ingefära (2 cm)
  • flingsalt och svartpeppar
  • olivolja att steka i

Asiatisk sallad

  • Sesamfrön
  • 1/3 pkt glasnudlar (risnudlar går också bra)
  • 3 msk riven ingefära
  • 1 morot strimlad i tunna strimlor
  • 1 pkt Bellaverde broccoli (vanlig går lika bra)
  • 2 klyftor vitlök
  • 1/2 färsk röd chili
  • 4 msk fisksås
  • 1 msk sesamolja
  • 1 msk kinesisk soja
  • 5 msk färskpressad limesaft
  • 1 tsk ljust muscuvadosocker
  • 2 msk vitvinsvinäger (eller risvinäger)
  • 1 gurka (skalad och urkärnad)
  1. Börja med att göra dressingen (se nedan) den ska gärna stå och dra lite för att få ut så mycket som möjligt av smaken från ingefära, chili och vitlök.
  2. Stek löken på medelvärme i olja tills den är genomskinlig.
  3. Blanda fisk, ägg, lök, grädde, lime, 1/2 chili, ingefära, salt och peppar med en mixer/stavmixer eller matberedare tills fisken bildar en färs.
  4. Forma till 6 biffar (eller några stora och några små)
  5. Värm olja i en stor stekpanna. Vänd ner burgarna i stekpanna och stek på medelvärme på bägge sidor i ca 6 minuter.

Tillaga salladen:

  1. Dressingen gör du genom att blanda fisksås, finhackad chili, finhackad vitlök, socker, vinäger och limesaft.
  2. Koka Bellaverdebroccoli i en minut
  3. Koka glasnudlar 1 minut kortare än enligt anvisning på förpackningen. Spola dem sedan kalla under kranen och låt rinna av.
  4. Skär morötter och gurka i 5 centimeter långa bitar och strimla dem.
  5. Värm en panna med olja och låt den bli riktigt het. Lägg i nudlar, grönsaker och hälften av dressingen, fräs i panna och blanda om tillsätt sist sesamfrön. Lägg upp i fin skål.
  6. Ringla över resten av dressingen.
  7. VARSÅGOD, MATEN ÄR KLAR….

Single Post Navigation

Lämna en kommentar