Rimmad torsk med ugnsrostade grönsaker och vitvinsås
Nyttig och enkel varmrätt som är kanongod!
vitvinsås
- 2msk smör
- 1 hackad gul lök
- 2 msk mjöl
- 2 dl vitt vin
- 1 1/2 msk vitvinsvinäger
- 3 dl vatten
- 2 msk hummerfond
- 1/2 tärning grönsaksbuljong
- fräs löken i smöret
- tillsätt mjöl och rör ut
- tillsätt matlagningsgrädde, vitt vin, vinäger, vatten, buljongtärning och fond. Låt koka ihop ca 15 minuter.
- Mixa med mixerstav till en slät sås och sila ut eventuella lökrester.
Rimmad torsk
- Torsk
- Flingsalt
- Herbes de Provence
- Färsk rosmarin
- Klappa in fiskfiléerna i salt och ställ i kylen mellan 30 min till 1 timme
- Tag ut fisken och skölj av i kallt vatten. Lägg i en ugnssäker form med lite olja. Salta, peppra och ha på kryddorna.
- Baka fisken i ugnen på 120 grader i ca 10 minuter.
Till fisken serverade jag ugnsrostade grönsaker, ugnsrostad citron och ugnsrostad tomat.
Att göra ugnsrostad citron och tomat är superenkelt men gör ändå att en maträtt ser så mycket lyxigare ut!’
Ugnsrostad tomat
Lägg hela tomater, antingen cocktail eller vanliga kvisttomater, i ugnssäker form. Ringla över olivolja och strö på flingsalt och svartpeppar. Ställ i ugnen på ca 200 grader i 15 minuter eller tills de ser klara ut.
Dela en citron på mitten och skär ett V tvärs över citronen, då blir saften lättare att pressa ur. Lägg halvorna på en ugnssäker plåt och ställ mitt i ugnen på maxvärme grilläge i ca 15 minuter eller när den börjar se klar ut.