En smak av livet

Mat. Hälsa. Träning. Resor. Hit och dit och så vidare…

Svartrötter med hollandaise, citron och parmesan

Väldigt enkel och fräsch förrätt.

Har ni aldrig provat svartrötter tycker jag ni ska göra det! Det är en rotgrönsak och kallas även för falsk sparris då den ser ut lite som sparris när den är skalad och tillagad. Det kan vara enklare att skala svartroten efter att den kokat. Om den skalas rå missfärgas den också lätt, vilket kan förhindras genom att man lägger de skalade rötterna i kallt vatten med lite mjölk eller citronsaft. Man kan servera svartrot på allehanda vis, helt för sig själv, med bara lite smör och flingsalt, i grytor eller mos, eller som idag, med lite hollandaise, citron och parmesan. Mums!

IMG_1707Det här behöver du för 5 port

  • ca 30 svartrötter
  • riven parmesan

Hollandaise

  • 200 g smör
  • 4 st äggulor
  • 3 msk vatten
  • 1-2 msk pressad citron
  • Salt
  • peppar
  • cayennepeppar

Gör så här:

  1. Skala och skölj svartrötterna. Lägg direkt i kastrull med kallt vatten.
  2. Koka upp och låt småkoka i cirka 10 minuter tills de mjuknat något. Häll bort kokspadet.

Tillaga Hollandaisen

  1. Smält smöret i kastrull och låt det svalna.
  2. Blanda äggulor och vatten i en kastrull som du ställer i ett vattenbad.
  3. Sjud tills såsen har tjocknat något. Vispa hela tiden.
  4. Tag kastrullen från värmen och häll i det smälta smöret. Droppvis i början och sedan i en fin stråle. Ta inte med det sista smöret som sjunkit till botten.
  5. Smaka av med citron, salt, peppar och en aning cayennepeppar.

servera svartrötterna med en klick hollandaise och toppa med fint riven parmesan och några lite nymalen svartpeppar

Single Post Navigation

2 tankar om “Svartrötter med hollandaise, citron och parmesan

  1. sofie skrev den :

    när och var kommer parmesanen in då? 🙂 ska man strö på den över allt?

Lämna en kommentar