En smak av livet

Mat. Hälsa. Träning. Resor. Hit och dit och så vidare…

Årets jordgubbsrätt – Jordgubbsglaserad kalvrygg med grillad grön sparris,

Jag var tvungen att testa årets jordgubbsrecept skapad av årets kock, Daniel Räms! Jag tyckte det lät helt makalöst gott och det var det verkligen också! Riktig paradrätt om man vill imponera lite extra i köket! Den var somrig och fräsch med en lätt sötsyrlig ton som är genomgående. Köttet blev helt makalöst mört och gott!

IMG_1866

(6 ersoner)

  • 1 kg kalvrygg (originalreceptet var kalvrostbiff)
  • 1 aubergine
  • 2,5 dl socker
  • 1,5 dl ättika
  • 20 jordgubbar
  • 36 gröna sparrisar
  • 24 små färskpotatisar
  • 4 knipplökar
  • 5 dl kalvbuljong
  • 1 dl rött vin
  • 1 dl balsamico vinäger
  • 2 röda lökar
  • 1 vitlök
  • 3 msk råsocker
  • Maizena (för att reda av)

Gör så här:

  1. Tag fram köttet ur kylen så det inte är kylskåpskallt när det ska in i ugnen
  2. Koka en lag av ättika och socker.
  3. Dela och sota auberginen i ugnen på 250 grader tills den är sotig och nästan torr i mitten, (ca 30-40 minuter).
  4. Mixa auberginen med skal, tillsammans med 0,5- 1 dl av ättikslagen och cirka 6 jordgubbar tills glazen blivit slät. Smaka av med salt och peppar.
  5. Salta och peppra och bryn kalvrostbiffen hel i bit. Stryk därefter jordgubbsglazen runt om och baka köttet klart i ugnen i 90 grader tills det når en innertemperatur på 60 grader.
  6. När ättikslagen kallnat läggs resterande jordgubbar i lagen där de får marineras under minst en timme.

Grönsaker och tillbehör

  1. Skala och koka den gröna sparrisen i saltat vatten. Grilla sedan sparrisen så den blir varm i samband med servering.
  2. Koka knipplöken mjuk i saltat vatten, låt den svalna och dela den sedan. Koka potatisen.

Balsamicosky

  1. Skiva rödlöken och vitlöken, bryn i lite olja tills de fått fin färg.
  2. Tillsätt råsockret och låt det karamelliseras.
  3. Slå därefter på balsamvinäger och rödvinet. Reducera tills endast lite återstår.
  4.  Tillsätt kalvbuljongen och låt reducera ytterligare en gång tills hälften återstår.
  5. Red av med maizena till rätt konsistens och smaka av med salt, socker och balsamvinäger.

Servering

Skär portionsskivor av rostbiffen och lägg på en bädd av grillad sparris. Dela jordgubbarna och arrangera dem tillsammans med den delade potatisen och knipplöken runt köttet. Ringla på balsamicoskyn och garnera med valfria örter eller grönt!

Single Post Navigation

Lämna en kommentar