Inkokt lax med äpple och sparris
Verkligen en supergod lättlagad somrig rätt som tillagar sig själv och kan förberedas någon dag i förväg.
Det här behöver du till 4-6 pers
700 g laxfilé, skinnfri
2 st schalottenlökar, finskurna
3 dl äpplejuice
några hela vitpepparkorn
4 st lagerblad
1 st bunt sparris
1 st bit pepparrot, skalad
0.5 st citron, saft och cest
1 dl Lättkesella
1. Gnid in laxbitarna i socker och salt.
2. Låt dem gärna ligga och dra (rimma) i kylen över natten.
3. Koka upp äpplejuice, lök, vitpepparkorn och lagerblad.
4. Ta av kastrullen från plattan, lägg i laxbitarna i kastrullen, och sätt på ett lock.
5. Det tar 15-25 min tills laxen är klar.
10. Blanda Kesella med riven pepparrot samt lite citronzest.
11. Koka sparrisen lätt i saltat vatten.
12. Lägg upp i en djup tallrik och laxbitarna ovanpå.
13. Sila, värm på och smaksätt ev äpple buljongen med salt och lite citronsaft.
14. Fördela buljongen över laxen.
15. Lägg en klick pepparrotcreme fraîche på laxen, sparrisen runt om.