Skagencheesecake
På midsommar gjorde jag en tårta av den klassiska skagenröran. Det blev en riktig succé med kavringsbotten och massor med räkor och smak av pepparrot och lök. Kan förberedas och passar ypperligt på en sommarbuffé!
Botten:
- Ca 6 skivor kavring
- 50 g rumstempererat smör
Cheesecakesmet:
- 400 g räkor med skal
- 250 g crabsticks
- 4 dl lättkesella
- 0,5 dl lättmajonnäs
- 1 burk philadelphia extra light
- 3cm finriven pepparrot
- ½ dl finhackad dill
- 2 msk röd stenbitsrom
- ½ finhackad rödlök
- 2 st. gelatinblad
Garnering:
- räkor
- 1 citron i tunna skivor
- dill
- Mixa smör och kavring till en smulig massa. Tryck ut det i en form med löstagbar botten, klädd med fastklämt bakplåtspapper i botten. Ställ kallt.
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 min.
- Skala och hacka räkorna och crabsticks grovt. Blanda dem med ca 3 dl av kesella, majonnäsen och färskosten. Blanda ner finhackad dill, rödlök och stenbitsrom.
- Krama ur gelatinbladen ordentligt.
- Värm resterande kesella försiktigt i en kastrull (ej koka då skär den sig). Lägg i gelatinbladen och låt smälta på låg värme under omröring.
- Häll ner kesellablandingen i cheesecakeblandningen och blanda ordentligt. Häll över smeten i formen och täck med plastfolie.
- Låt stå i kylen minst 5 timmar, gärna över natten.
Garnera cheesecaken innan servering med räkor, citronskivor och dillkvistar.
Smaskens!!!