En smak av livet

Mat. Hälsa. Träning. Resor. Hit och dit och så vidare…

Fläderblomssaft

Fläderblom=sommarminnen från barndomen!

IMG_1909Att göra sin egen saft är egentligen löjligt enkelt, den lagar sig själv i stort sett!

Jag älskar känslan av att plocka huvudingrediensen direkt från naturen. Fläderträden står i full blom runt om i stan och jag tycker verkligen att du ska bege dig ut med en kasse och norpa lite! Fläderblomskoncentrat kan användas till mycket mer än saft. Man kan t.ex. göra goda marinader till kött, sorbet, isglass och ha i smoothies för en somrig touch!

Det här behöver du:

  • 30 blomklasar
  • 2 citroner
  • 1,5 liter kokande vatten
  • 7 dl Strösocker
  • 50 g vinsyra

Gör så här:

  1. Lägg blomklasarna i en kastrull eller en stor bunke som rymmer minst 5 liter.
  2. Borsta citronerna i varmt vatten och skiva dem tunt. Lägg ner skivorna tillsammans med fläderblommorna.
  3. Koka upp vattnet och rör ner socker och vinsyra
  4. Häll den heta vätskan över fläderblommor och citronskivor
  5. Täck med lock och låt saften stå i 3 dagar. Sila den och häll upp den på väl rengjorda flaskor
  6. Förvara i kyl. (Den kan också frysas för längre hållbarhet.)

IMG_1921

Fläder är inte bara gott, det sägs även ha fina hälsobringande egenskaper. Blommorna innehåller ämnen som främst är svettdrivande och har historiskt använts bland annat för behandling av förkylning, hosta och övre luftvägsinfektioner.

Single Post Navigation

Lämna en kommentar