En smak av livet

Mat. Hälsa. Träning. Resor. Hit och dit och så vidare…

Mustig linsgryta

Nu när hösten är i antågande är det mysigt att plocka fram gjutjärnsgrytan och koka långkok och grytor igen! Igår blev det en vegetarisk variant då måndagar i regel är min köttfria dag. Men den var lika mustig som vilken annan köttgryta som helst!

Rött vin, lagerblad, vitlök, lök, linser och rotfrukter tillsammans puttrar ihop till en härlig gryta.

IMG_1992Det här behöver du till en stor sats (ca 5-6 pers):

  • 5 morötter
  • 1 aubergine
  • 2 röda lökar
  • 1 gullök
  • 5 klyftor vitlök
  • 3,5 dl röda linser
  • 3 palsternackor
  • 6 dl vatten
  • 1,5 grönsaksbuljongtärning
  • 1 burk krossade tomater
  • 5 msk tomatpuré
  • 3 dl rött vin
  • salt& peppar
  • några kvistar färsk oregano (torkad går också bra)
  • 3 lagerblad

Gör så här:

  1. Skala och skär rotfrukterna i tärningar
  2. Fräs lök, vitlök och rotfrukter i lite olja några minuter
  3. Tillsätt vätskan buljongtärning, lagerblad, oregano och linserna, salta & peppra – låt puttra på svag värme ca 20 min
  4. Smaka av med salt&peppar
  5. Låt koka ihop ytterligare 20 minuter och stäng sedan av värmen.

Klart att servera med en klick lättkesella och en härlig sallad!

Single Post Navigation

Lämna en kommentar