En smak av livet

Mat. Hälsa. Träning. Resor. Hit och dit och så vidare…

Nyttiga limpan

Superduperenkelt bröd som är riktigt nyttigt och gör tarmen glad! Man behöver varken jäst, surdeg eller bikarbonat. Brödet blir förvånansvärt saftigt! Hemligheten bakom brödet är psylliumfrön. Detta superfrö binder vätska mer än tio gånger sin egen volym och består av både lösliga och icke lösliga fibrer. Fröet, liksom chiafrön, möjliggör att baka brödet utan mjöl, och det håller ändå ihop! Det tar bara lite tid innan det skjutsas in i ugnen, men du kan förbereda det på kvällen och låta formen stå i kylen över natten (upp till 8 timmar) om du vill,

IMG_1994En limpa

  • 2,4 dl solroskärnor, naturella
  • 1,2 dl linfrön
  • 1,2 dl mandlar
  • 3,6 dl havregryn
  • 2 msk chiafrön
  • 4 msk psylliumfrön
  • 1 1/2 tsk flingsalt
  • 1 msk honung
  • 3 msk smält kokosolja
  • 3,6 dl vatten (ev. 2 msk extra)


Gör så här:

  1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  2. Tillsätt smält kokosolja, honung och vatten över de torra ingredienserna, rör ihop och häll i en bakform. Degen ska vara tjock men inte torr. Om den verkar för torr tillsätt någon matsked extra vatten. Jämna till ytan med baksidan av en slev.
  3. Låt degen vila i rumstemperatur i 3 timmar. Sätt ugnen på 175 grader. Baka brödet i 20 minuter, ta ut det och lyft ur brödet ur formen, tag hjälp av en liten kniv om det behövs..
  4. Vänd brödet så att undersidan är uppåt och lägg det på ett galler och baka i ytterligare 30-40 minuter i mitten av ugnen.
  5. Brödet är klart när det låter ihåligt när du knackar på det. Låt svalna helt och hållet innan du skär i det. Annars finns risk att det faller i bitar.

Single Post Navigation

Lämna en kommentar