En smak av livet

Mat. Hälsa. Träning. Resor. Hit och dit och så vidare…

Marinerade bönor – perfekt tillbehör

IMG_2024

 

  • 250 g torkade kikärtor
  • 1 tsk salt
  • 3 msk vitvinsvinäger
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk honung
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 rödlök
  • 10 cocktailtomater
  • persilja

Bönor och ärtor är mättande och det går ofta inte åt stora mängder per person. Perfekt på buffébordet eller som tillbehör till kött eller sallad. Satsen räcker till minst 6 personer om det är få rätter på buffébordet och minst 10 om det är många andra tillbehör.

Jag har kokat bönorna själv, för att de ska få mer smak. Men vill man göra det snabbt och enkelt för sig kan man lika gärna köpa konserv med färdigkokta.

  1. Blötlägg bönorna över natten.
  2. Koka dem i nytt vatten och grönsaksbuljongtärning, tillsätt 2 lagerblad och koka tills de är mjuka (ca 30-45 min) men inte sönderkokta.
  3. Häll av kokvattnen och spola hastigt i kallt vatten.

Blanda samman vinäger, olja, honung och pressad vitlök. Häll dressingen över de varma bönorna och ställ att svalna, gärna i vattenbad.

Skiva rödlöken och blanda ner i de kalla bönorna. Hit går det bra att förbereda någon dag i förväg så får bönorna bättre smak.

Skär tomaterna i halvor eller klyftor och blanda ner i bönorna. Lägg upp i serveringsskål och strö klippt persilja över före serveringen.

Single Post Navigation

Lämna en kommentar