Kladdig Halloncheesecake med vit choklad
En ljuvligt kladdig cheesecake som blir lite extra fräsch med citron och hallonsmak. Gör den gärna en dag i förväg så den får stå och gotta till sig till servering!
10 portioner
Botten
- 250 g digestivekex
- 125 g smör
Fyllning
- 400 g philadelphia extralight 5%
- 2 dl strösocker
- 2 ägg
- 1 citron, rivet skal och lilte saft
- 3 dl färska hallon
- 75 g vit choklad
- 2 dl lätt crème fraiche
Garnera med färska hallon och eventuellt klippt mynta
Gör så här:
- Sätt på ugnen på 170 grader
- Mixa kexen till botten i en matberedare. Smält smöret och blanda ihop kex och smör.
- Klä en form med bakplåtspapper (ca 25 cm i diameter). Tryck ut kexblandningen i formen, på botten och en bit upp på kanterna. Grädda i mitten av ugnen 10 minuter tills den är gyllenbrun
- Vispa ihop färskost, 1,5 dl socker, ägg och rivet citronskal och några droppar citronsaft med elvisp tills det blir slätt. Vänd ner hallonen. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen tills smeten stannat, cirka 45 minuter.
- Smält chokladen i vattenbad. Vispa ihop choklad, crème fraiche och resten av sockret.
- Ta kakan ur ugnen och bred försiktigt blandningen över den första fyllningen i ett jämnt lager. Sätt in kakan i ugnen igen, cirka 15 minuter. Låt kakan svalna (gärna i kyl över natten). Garnera med färska hallon eller jordgubbar.