En smak av livet

Mat. Hälsa. Träning. Resor. Hit och dit och så vidare…

Boeuf Bourguignon

Hösten är här, grytornas tid är kommen! Jag inviger hösten med den allra höstigaste av grytor – Boeuf Bourguignon! Det är en riktig klassiker, en mustig gryta med rödvin, svamp, bacon och lök, muuums!

IMG_2063Det här behöver du till 6 personer:

  • 2-3 pkt bacon
  • 1.5 kg högrev, skuret i tärningar 4*4 cm
  • 3 st skivade morötter
  • 2 gula lökar
  • Lite mjöl
  • 7 dl fylligt rödvin (snåla aldrig på vinet, gott vin=god gryta)
  • 7 dl köttbuljong
  • 2 msk oxfond
  • 4 msk tomatpuré
  • 4 st vitlökklyftor
  • 1/2 kruka färsk timjan
  • 3 st smulade lagerblad
  • 18 st smålökar (steklök och/eller syltlök)
  • 450 g champinjoner, delade i kvartar
  • färsk persilja

Gör så här:

  1. Sätt på ugnen på 160 grader
  2. Torka köttet på hushållsspapper (svårt att bryna om det är fuktigt).
  3. Ansa köttet och skär i lagom stora grytbitar (ca 4*4 cm)
  4. Skär baconet i 1 cm tjocka bitar.
  5. Bryn köttet tillsammans med baconet i tjockbottnad gryta i olja tills köttbitarna är brynta på bägge sidor.
  6. Tillsätt de skivade grönsakerna i grytan, fräs ihop, salta och peppra. Pudra över mjölet och skaka bitarna så att köttet täcks med ett tunt lager mjöl.
  7. Rör i vinet och så mycket buljong att köttet knappt täcks. Tillsätt tomatpurén, pressad vitlök och kryddorna. Sjud upp på spisen. Sätt sedan in den i den undre tredjedelen av den förvärmda ugnen (160 grader). Reglera värmen, så att grytan sjuder mycket och sakta och låt det stå 3-4 timmar.
  8. Tag ut grytan ur ugnen och ställ på spisen, tillsätt champinjoner (skuren i kvartar) och smålökar. Låt sjuda ca 30 minuter på spisen och rör om från botten. Smaka av om du vill ha i lite extra vitlök, tomatpuré eller kryddor.
  9. Garnera med persilja.
  10. Klart att njuta med potatis och en god sallad!

Single Post Navigation

Lämna en kommentar