En smak av livet

Mat. Hälsa. Träning. Resor. Hit och dit och så vidare…

Kanske världens godaste kanelbullar

I helgen bakade jag tidernas godaste kanelbullar! De är inte det mest hälsosamma jag bakat, men ibland måste man få unna sig något litet extra. Speciellt om det blir så här gott! I degen har jag använt lite mindre smör och istället ersatt det med 1 dl lättgrädde (20%)

Lättbakade var dem också!

IMG_2088Det här behöver du till en sats

  • 1 msk kardemumma
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl lättgrädde (20%)
  • 50 g färsk jäst för söta degar
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 100 g mjukt smör
  • 1 ägg
  • Cirka 11 dl vetemjöl
  • mjukt smör till fyllning
  • 1 dl råsocker
  • 1-2 msk kanel
  • Ägg till pensling
  • Strösocker och ev mortlad kardemumma till garnering (efter gräddning)
  1. Smula ner jästen i en bunke och lös den med kall mjölk, grädde, strösocker, salt, smör och ägg.
  2. Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta samman tills degen i maskin börjar släppa från kanten av bunken. Tillsätt kardemumma. Låt maskinen knåda degen i minst 20 minuter. Ge degen mycket kärlek så blir det godare bullar!
  3. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i cirka 60 minuter.
  4. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Lägg degen på ett mjölat bakbord och kavla försiktigt ut degen till en avlång platta, cirka 2 cm tjock.
  6. Bred smör jämnt över degen och strö över rikligt med råsocker och kanel.
  7. Rulla ihop degen och skär till rundlar som du lägger på en plåt med bakplåtspapper
  8. Jäs under bakduk till dubbel storlek (cirka 45 minuter).
  9. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strössla på pärlsocker
  10. Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 5-10 minuter.

Single Post Navigation

Lämna en kommentar