Små saftiga äppelkakor
Jag ville göra en äppelkaka men hade brist på formar så det fick bli små äppelkakor i muffinsformar istället. Det blev minst lika bra det! Jag hade i lite äppelmos i smeten för att få den lite extra saftig och det blev en hit! Man får lite extra smak av äpple då också.
- 3 st ägg
- 2.5 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 50 g smör
- 1 dl mjölk
- 3.5 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 3 msk äppelmos
- 1 nypa salt
- 50 g mandelmassa
- Fyllning
- 2 st stora äpplen
- 2 msk smör
- strösocker
- malen kanel
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
3. Smält smöret och blanda det med äggsmeten häll i mjölk.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd ner det i smeten.
5. Tillsätt riven mandelmassa och äppelmos.
Äpplen:
- Kärna ur och skär äpplena i bitar. Stek dem i smör, strösocker och kanel tills de fått stekyta och börjar mjukna.
- Blanda äppelbitarna med smeten och fyll en smord och bröad sockerkaksform eller små muffinsformar ( i muffinsplåt).
- Grädda äppelkakan i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Eller 10-15 minuter om du gör dem i muffinsformar